Frostskader: Er huset ditt kledd for kulda?

12. november 2019

Kulda kan forårsake store skader på hjem og hytte hvis rør og renner ikke er beskyttet mot frostskader. Tips for å unngå vannskader er blant annet å stenge hovedstoppekranen når du reiser bort, og alltid huske å ha på tilstrekkelig varme.

Antall vannskader øker kraftig

Hvert niende minutt oppdages en vannskade i Norge. Ifølge Finans Norge (tidligere Finansnæringens Fellesorganisasjon – FNO) ble det i 2018 registrert drøyt 91.000 vannskader, noe som førte til erstatningsutbetalinger i milliardklassen. Det er økning på 13 prosent flere vannskader sammenlignet med 2017. Erstatningsutbetalingene øker med så mye som 13 prosent. De fleste av oss kommer til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene. De fleste tenker ikke over at det er større sannsynlighet for å få enn vannskade enn både innbrudd og brann til sammen.

Frostskader kan bli både kostbart og tidkrevende
Frostskader kan bli både kostbare og tidkrevende

Frostskader ofte årsak til vannskader

De fleste vannskadene skyldes ulike former for rørbrudd inne i boligen. I 2018 var det en betydelig økning av vannskader som skyldes frost i forhold til året før. Når isen i frostsprengte rør tiner, flommer vannet ut. Særlig i fritidsboliger kan skadene bli svært omfattende, fordi de oppdages sent. Dette kan forårsake skader for millionbeløp.

Vinterforberedelser

Det er viktig å holde boligen, eller hytta tilstrekkelig varm for å unngå frostskader på rørene. Dersom vannet står lenge før det fjernes, blir ofte skadene svært omfattende. Mange omfattende vannskader oppstår når folk er bortreist og skaden ikke oppdages på en stund. Da får vannet gjerne stå lenge og kan gjøre stor skade i mellomtiden. Hvis du reiser på langtur og lar boligen stå uten tilstrekkelig varme på, kanskje også uten å skru igjen stoppekranen, kan vannet i rørene fryse og det kan få store konsekvenser. Hus- og hytteeiere som har blitt møtt av skøytebaner på stuegulvet og isfosser i trappa. 

Hold rør og renner varme!

Snakk med din elektriker i dag for å forebygge skader på hus og hytte i vinterkulda. Her er noen av tiltakene elektrikeren kan hjelpe deg med:

Installere varmekabler i og utenpå rør

Da forhindrer du at vannet fryser, uansett hvor kaldt det er ute. Det kan være ekstra smart på hytta eller i kjelleren, der rom står tomme i store deler av kuldeperioden.

Legge varmekabler i takrenner.

Slik unngår du frosne rør og farlige istapper. Du kan også få varme i oppkjørsel og gangsti inn til huset, så du slipper å måke og strø.

Installere varmestyring i bolig og/eller hytte.

På denne måten kan du hele tiden ha kontroll over oppvarmingen. Styringssystemet lar deg stille inn ovnene slik at de gir svak, jevn varme når boligen står tom, og at den skrus opp automatisk når du kommer hjem. Varmestyring gir deg god kontroll over energiforbruket, og hindrer at du bruker mer strøm enn nødvendig.

Montere lekkasjestopper.

Dette er utstyr som monteres i nærheten av rør og for eksempel vaskemaskin. En sensor vil da registrere vann som siver ut der det ikke skal være. Vanntilførselen vil automatisk stoppes, slik at du slipper kostbare ødeleggelser i boligen din.

Ta gjerne kontakt med vårt datterselskap El-Co som driver med elektroinstallasjon. De kan gi deg råd som er tilpasset din bolig.

Kontakt El-Co her