Tenk brannsikkerhet på hytta – sørg for å ha sikkerhetsutstyr på plass

12. april 2019

Har du hytte utenfor allfarvei, kan du risikere å være overlatt til deg selv dersom brann oppstår. Derfor er brannsikkerhet på hytta ekstra viktig. I følge ​Norsk Brannvernforening starter de fleste hyttebranner på kjøkkenet eller i stua.

På kjøkkenet er det gjerne knyttet til koking på komfyren. At man kanskje lager mat til hyttegjester, og løper litt småstresset mellom kokeplatene og gjestene i stua. Da kan det være fort gjort å glemme å skru av alle kokeplatene. I stua starter stort sett brannene fra åpne flammer som levende lys, parafinlamper, peis og ovn, og det frarådes på det sterkeste å forlate rom med åpen flamme.

25 liv på ti år

De vanligste årsakene til hyttebranner er bruk av åpen ild og elektrisitet. I perioden 2009-2014 var det 851 branner i hytter og fritidsboliger, ifølge Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB). Hvert år rykker brannvesenet ut til mellom 100 og 150 hyttebranner, og de siste ti årene har til sammen 25 personer mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger.

Brann knyttet til elektrisitet kan ifølge i Norsk brannvernforening knyttes til feil bruk, som for eksempel det å glemme kokeapparater eller å tørke tøy på ovner, som blir varme og tar fyr. Men det kan også skyldes feil på elektriske apparater.

I gamle hytter, der strøm er lagt med tanke på lys og små elektriske apparater, vil ofte ikke det gamle el-anlegget være dimensjonert for mange og store, moderne elektriske «duppedingser.» I verste fall kan dette føre til brann. Generelt har alle produkt som går på strøm, en aldri så liten risiko for å ta fyr.

De fleste produktene er som regel av god kvalitet, slik at det ikke er stor risiko. Man bør heller passe på at utstyr som krever mye strøm, som for eksempel panelovner, står rett i stikkontakten og ikke i skjøteledning. Det advares også mot å lade mobiltelefonen om natten, eller la tørketrommel og vaskemaskin gå mens folk sover.

Mangler sikkerhetsutstyr

I en undersøkelse fra 2011 svarte åtte prosent av hytteeiere at de ikke hadde røykvarsler på hytta. En av tre hadde ikke byttet batteri i røykvarsleren det siste året. I praksis betyr dette at 150.000 hytter kan være uten røykvarsler som virker. Derfor bør man alltid huske å teste varsleren minst en gang i året, og sørge for å alltid ha ekstra batteri tilgjengelig på hytta.

Det er viktig å være klar over at det er samme krav til brannsikkerhet i hytter som i vanlige boliger. Dette betyr at du skal ha minst en røykvarsler og slukkeutstyr på hytta. Hytter ligger ofte langt utenfor allfarvei, og at man kan derfor ikke kan basere seg på at brannvesenet kommer og redder hytter langt ute på viddene. Man er på mange måter overlatt til deg selv med å slukke brannen og komme seg i sikkerhet.

Kan ikke fyre skikkelig

Flere og flere nordmenn er i ferd med å miste kunnskapen om riktig fyring. Få vet hvor viktig det er med god trekk, med riktig fyring. Går vi generasjoner tilbake var ildstedet en naturlig oppvarmingskilde, da kunne man det med å ha god trekk. Riktig fyring er veldig viktig for å unngå branner.

Hvis du fyller ovnen med ved og fyrer med lite trekk, dannes det beksot i skorsteinen. Det samme skjer hvis du fyrer med fuktig ved. Beksot og tjære som samler seg i pipa tar etter hvert fyr. Det kan skje etter bare noen få måneder med feil fyring. I følge Norsk brannvernforening er derfor veldig viktig at hytteeiere passer på å få skorsteinen regelmessig feid. I tettbygde strøk i byene tar kommunene som regel ansvar for det. I øde hytteområder er det ikke nødvendigvis slik. Ofte må man passe på det selv, og det er nok noe mange dessverre glemmer.

Husk nytt batteri til røykvarsleren

Husk nytt batteri til røykvarsleren på hytta

I en undersøkelse fra 2011 svarte åtte prosent av hytteeiere at de ikke hadde røykvarsler på hytta. En av tre hadde ikke byttet batteri i røykvarsleren det siste året. Dette betyr i praksis at 150 000 hytter kan være uten røykvarsler som virker. 

De fleste branner starter om natten. En røykvarsler som virker er en billig forsikring for å komme seg ut i tide. Det skal være brannalarmanlegg eller røykvarsler(e) i alle boliger, hytter og fritidseiendommer. Det skal være minst en røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, soner utenfor soverom og sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være en dør mellom rommet der røykvarsleren henger og området som skal dekkes. Har har røykvarsleren i stua og du har dør inn til kjøkkenet, må du også ha en røykvarsler der.

Du skal kunne høre alarmen tydelig i oppholdsrom og på soverom når dørene mellom rommene er lukket. Sjekk røykvarslerne med jevne mellomrom. Gjør det til en huskeregel å ta med nytt batteri når du handler til ferien.

Sjekkliste for brennsikkerhet på hytta

 • Sjekk røykvarslerne hver gang du tar i bruk hytta.
 • Test røykvarslene minimum en gang i året med røyk. Har du flere, bør de kobles i serie,
  varsler en – varsler alle.
 • Bytt batteri når det er behov, men minimum en gang i året.
 • Gå aldri fra levende lys.
 • Unngå å bruk peis/ovn som tørkestativ.
 • Er det behov for feiing? Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.
 • Forlat ikke hytta med elektriske apparat i bruk.
 • Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.
 • Bruk godkjent installatør ved utbedringer av det elektriske anlegget.
 • Sørg for at bygningsmessig arbeid blir utført i tråd med plan- og bygningslov.

Kilde: Elsikkerhetsportalen.no